Malaysia

Condiţii de călătorie

Între România şi Malaysia există un regim de scutire reciprocă de vize în cazul cetăţenilor proprii pentru o perioadă de maxim 90 de zile, în scopuri nelucrative. Orice şedere mai lungă de 90 de zile, indiferent de scopul ei (căsătorie, studii, muncă, vizită, turism), presupune obţinerea, în prealabil, a unei vize de lungă şedere. Aceasta poate fi obţinută la orice misiune diplomatică malaysiană din străinătate.

Atenţionăm cetăţenii români că paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin şase luni de la data ieşirii din România.

La punctele de frontieră malaeziene se aplică cetăţenilor români o viză (nenominală), sub forma unei ştampile în paşaport, prin care se acorda care dreptul de şedere în Malaezia pentru o perioadă de 90 de zile, conform acordului dintre cele două state. Cu toate acestea, se recomandă cetăţenilor români să verifice, la punctul de frontieră, dacă ştampila malaysiană prevede într-adevăr dreptul lor de şedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, întrucât unii funcţionari locali pot reduce din proprie iniţiativă această perioadă legal admisă.

În acelaşi timp, se recomandă în mod deosebit cetăţenilor români care doresc să beneficieze de toată durata vizei să calculeze cu atenţie data la care trebuie să părăsească Malaysia, deoarece ştampila din paşaport prevede 90 de zile de la data intrării în ţară, fără însă a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autorităţile malaieziene sunt extrem de stricte în privinţa încadrării în termenele indicate. Depăşirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sancţionată cu expulzarea din Malaysia, sau chiar cu detenţie, urmată de expulzare. Măsura este determinată de existenţa unui număr foarte mare de cetăţeni străini fără forme legale, care muncesc în Malaysia.

Cetăţenii români care călătoresc din Malaysia peninsulară, în statele Sarawak şi Sabah, din nordul insulei Borneo, trebuie să aibă asupra lor paşaportul, deşi deplasarea se efectuează în interiorul teritoriului Malaysian. Autorităţile locale din cele două state solicită prezentarea paşaportului la sosire şi plecare chiar pentru zborurile interne.

Începând cu 1 iunie 2011, toţi cetăţenii străini care intră în Malaysia prin frontierele terestre, aeriene sau pe mare, sunt amprentaţi obligatoriu în cadrul sistemului biometric naţional de înregistrare a străinilor (National Foreigners Enforcement and Registration System - NERS) la cele 96 de puncte de intrare în ţară. La sosirea în Malaysia vor fi scanate amprentele degetului mare şi a indexului de la ambele mâini. Fac excepţie de la amprentarea biometrică copiii sub 12 ani, deţinătorii paşapoartelor diplomatice, vizitatorii cu dizabilităţi (fără degete).

Sistemul biometric de înregistrare va asigura monitorizarea eficientă a cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul Malaieziei. Sistemul va emite avertizări pentru persoanele care vor depăşi termenul legal de şedere.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de călătorie în Malaysia, recomandăm consultarea informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile malaeziene:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Malaysiei
  • Ambasada Malaieziei în România (Piaţa Cantacuzino 1, Bucureşti; Tel: 021-211-3801; Fax. 021-210- 0270; E-mail: mwbucrst@itcnet.ro)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate majoritatea cărţilor de credit cu circulaţie internaţională (Visa, MasterCard, Diners, American Express). Totuşi, pentru siguranţă, turiştii români pot consulta banca emitentă spre a constata dacă o altă carte de credit, pe care o deţin, este acceptată sau nu în Malaysia.

 

Ziua Națională a României 2018

07.12.2018

Ambasada României în Malaysia a organizat recepție de Ziua Națională, la 30 noiembrie 2018, la Ritz Carlton Hotel Kuala Lumpur, orele 19.30. Din partea autorităților malaysiene …

Ghidul alegătorului în străinătate -Referendumul pentru revizuirea Constituției (6 și 7 octombrie 2018)

03.10.2018

Publicăm link-ul către Ghidul alegatorului din străinătate pentru Referendumul național pentru revizuirea Constituţiei va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018. Votarea…

Alegeri Europarlamentare (26 mai 2019). Secţii de votare în Malaezia

02.05.2019

Duminică, 26 mai 2019 vor avea loc alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. În Malaezia va fi organizată o secție de votare la sediul Ambasadei României din…

Referendum de revizuire a Constitutiei din 6 si 7 octombrie 2018

01.10.2018

REFRENDUM DE REVIZUIRE A CONSTITUŢIEI 6 – 7 OCTOMBRIE 2018 În zilele de 6 și 7 octombrie 2018, urmează să se desfășoare referendumul național pentru revizuirea…